#KOLLINIATIKO

#VERTZAMI

#ASSYRTIKO

#MAVRODAPHNE

#RODITIS

#MANDILARIA

#REFOSCO

WINE STORIES

“Θησαυρός, μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν για τους οινόφιλους όλου του κόσμου οι οινοποιήσιμες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας, αφού αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των ελληνικών κρασιών.

Οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας είναι εκατοντάδες, καθιστούν τη χώρα μία από τις πλέον «πολυποικιλιακές» οινοπαραγωγικά και τον ελληνικό αμπελώνα έναν από τους πλουσιότερους του κόσμου. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν βασίζεται σε 4-5 ποικιλίες αμπέλου, για την παραγωγή των κρασιών της. Αντίθετα, αποτελώντας κομμάτι του παλαιού οινικού κόσμου (Ευρώπη), αλλά υιοθετώντας και καλές πρακτικές του νέου (Αμερική, Αφρική, Ωκεανία), οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας αποτελούν ένα ακαταμάχητο οπλοστάσιο παραγωγής κρασιών κάθε τύπου και στυλ, για κάθε γούστο και ώρα και βέβαια, για οινόφιλους κάθε επιπέδου.”

Για τη δεύτερη γενιά του κτήματος, Γιάννη και Αντωνία, αποτελεί ουσιώδες μέλημα η μελέτη και ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του οικογενειακού αμπελώνα αλλά και του ευρύτερου αμπελώνα της περιοχής.
Το ποικιλιακό δυναμικό της ημιορεινής και ορεινής Ολυμπίας είναι ογκώδες, υψηλού βαθμού ερευνητικού και πολύ πιθανά οινικού ενδιαφέροντος με τις σημαντικότερες επιρροές να προέρχονται από τα γειτονικά Επτάνησα αλλά και ευρύτερα από την Πελοπόννησο.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας προέκυψε η ταυτοποίηση και ανάδειξη της ποικιλίας Βερτζαμί από το 2014 και η παραγωγή του ερυθρού ξηρού οίνου με ετικέτα Διάγων και από το 2019 με ετικέτα Αχέρων η ποικιλία Κολλινιάτικο .

#vertzami | ΒΕΡΤΖΑΜΙ

Στην περιοχή της Σκιλλουντίας του Δήμου Ανδρίτσαινα – Κρεστένων αλλά και ευρύτερα στα γειτονικά χωριά είναι εγκατεστημένη η ποικιλία σίγουρα εδώ και δεκαετίες σε παλιούς αυτόρριζους πολυποικιλιακούς αμπελώνες. Φυσικά είναι μια σπάνια ποικιλία για την περιοχή που βρίσκεται διάσπαρτη σε πολύ μικρό αριθμό κλημάτων ανάμεσα σε πολλές άλλες γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου και των Επτανήσων.
Ως νέα γενιά της επιχείρησης μας ενδιαφέρει η ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι και ο ερυθρός Διάγων της ποικιλίας Βερτζαμί. Στην περιοχή αυτή την ποικιλία οι αμπελουργοί την αποκαλούσαν Μαυροδάφνη. Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για άλλη ποικιλία και σε συνεργασία με τα Φυτώρια Μπακασιέτα ταυτοποιήσαμε σε εργαστήριο ότι πρόκειται για την ποικιλία Βερτζαμί. Το 2014 είναι η πρώτη οινοποίηση. Το σταφύλι προήλθε από τον οικογενειακό πολυποικιλιακό αμπελώνα στη θέση Κόβιτσα.
Πρόκειται για έναν οίνο πολύ περιορισμένης παραγωγής της ποικιλίας Βερτζαμί με έντονο ερυθρό χρώμα που τείνει προς το μαύρο, αρώματα κόκκινων φρούτων δάσους , γής, δέρματος, καλοδομημένες τανίνες εναρμονισμένες με την οξύτητα και το αλκοόλ και διαρκή επίγευση που αποτυπώνει τη γευστική εμπειρία στη μνήμη του ταξιδευτή..

#kolliniatiko | ΚΟΛΛΙΝΙΑΤΙΚΟ

Τα τελευταία χρόνια έλαβαν χώρα πειραματικές μικροοινοποιήσεις μιας άλλης ερυθρούς γηγενούς ποικιλίας που φέρει την ονομασία Κολλινιάτικο ή Κολλινιάτης όπως την αναφέρουν ο αμπελουργοί της περιοχής. Η ποικιλία εντοπίζεται στους περισσότερους πολυποικιλιακούς παλιούς αυτόρριζους αμπελώνες της περιοχής και ειδικότερα στην ημιορεινή ζώνη του Δήμου Ανδρίτσαινας (κοινότητες Γρύλλου, Γραίκα, Σκιλλουντίας, Διάσελλα). Η αφορμή για την έρευνα της ποικιλίας και των οινοποιητικων δυνατοτήτων της ήταν ότι εκτός από μια πιθανά ενδιαφέρουσα γηγενή ποικιλία του οικογενειακού αμπελώνα, η ποικιλία είναι πολύ παλιά και ιστορικά συνδεδεμένη με την περιοχή ενώ υπήρχε η φήμη ότι τα παλιότερα χρόνια που καλλιεργείτο σε μεγαλύτερες εκτάσεις και πιο συστηματικά έδινε οίνους υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κυρίως στους μονοποικιλιακούς αμπελώνες ή όταν η ποικιλία επικρατούσε σημαντικά στη σύνθεση.
Όσον αφορά κάποια αμπελογραφικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας , η σταφυλή είναι μέσου μεγέθους, κυλινδρική προς κυλινδροκωνική και πυκνή. Η ράγα είναι μέσου μεγέθους, σφαιρική , ερυθροιώδους χρωματισμού, η σάρκα μαλακή, χυμώδη με γλυκιά και ευχάριστη γεύση. Γενικά, τα πρέμνα της ποικιλίας είναι ζωηρά, μέσης παραγωγικότητας και δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας . Στην περιοχή το συναντούμε αποκλειστικά σε κυπελλοειδές που άλλωστε ήταν και η διαμόρφωση που επικρατούσε στην περιοχή τις προηγούμενες δεκαετίες. Τεχνολογική ωριμότητα στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.